Wanneer een wielkeg verplicht is | Intertruck
 
Home / Wanneer een wielkeg verplicht is

Wanneer een wielkeg verplicht is

Wielkeggen zijn onmisbaar voor de veiligheid van elke beroepschauffeur. Het gebruik van wielkeggen of stopblokken bij laden en lossen is bij wet niet verplicht. Echter kunnen de regels bij laden en lossen per bedrijf wel verschillen. Bij het aandokken aan een dock-leveller, kunnen en mogen bedrijven om aan de ARBO-regels te voldoen van chauffeurs vragen om naast het gebruik van de normale parkeerrem, ook wielkeggen te plaatsen. In de praktijk blijkt dat een vrachtwagen met oplegger, dat alleen gebruik maakt van de parkeerrem, toch nog voor- en achterwaarts beweegt wanneer een zware heftruck in en uit de laadbak rijdt en daardoor tussen de bak en het dok terecht kan komen. Zorg er daarom altijd voor dat de wielkeggen bij de hand zijn om ernstige ongelukken en schade te voorkomen.

ADR/VLG

Om risico's op ongelukken bij het vervoer van gevaarlijke stoffen te beperken, is de Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg opgesteld in het ADR. De bepalingen in het ADR zijn voor de Nederlandse wetgeving vertaald in het VLG reglement en schrijven voor hoe moet worden omgegaan met verpakking, uitrusting en correct vervoer. Vrachtwagens die gevaarlijke stoffen vervoeren, moeten aan de ADR/VLG regels voldoen.

Wielkeggen zijn een verplicht onderdeel bij ADR vervoer. Volgens de regeling dienen er ten minste 2 wielkeggen (stopblokken) van een grootte die past bij de maximale massa van het voertuig en de diameter van het wiel aanwezig te zijn op elke truck. Voertuigen waarmee gevaarlijke goederen worden vervoerd mogen niet worden geparkeerd zonder gebruik te maken van de parkeerrem. Verplaatsing van aanhangwagens of opleggers zonder remmechanisme moet worden tegengehouden door ten minste één wielkeg aan te brengen. Daarbij moet je bij internationaal transport in elke situatie het voertuig met gevaarlijke stoffen kunnen zekeren tegen wegrollen, bijvoorbeeld bij pech onderweg.

Assortiment wielkeggen

Wij hebben alles in huis om jouw werk veiliger te maken. Zo ook een ruim assortiment aan wielkeggen en -houders. Zowel 160 mm als 200 mm, uitgevoerd in staal of kunststof.

Bekijk alle verschillende uitvoeringen >

Xblock

Nieuw in ons assortiment is de inklapbare Xblock wielkeg. Deze wielkeg biedt vele voordelen. De wielkeg is open 210 mm breed en gesloten slechts 82 mm breed. Daardoor nemen ze veel minder ruimte in beslag en passen er twee Xblocks op de plek van 1 standaard 200 mm wielkeg. Door de innovatieve structuur en de stalen kern weegt de Xblock maar 1,2 kg en is hiermee 40% lichter dan een standaard wielkeg. Toch voldoet ook dit model aan alle kwaliteitseisen en is het TÜV gekeurd en voorzien van DIN76051.

Bekijk IT 0312A 00002 online >

Publicatiedatum: 
vrijdag, mei 29, 2020