2020 | Wetgeving contourmarkering | Intertruck
 
Home / 2020 | Wetgeving contourmarkering

Tags

ECE 104
Regulation 48
contourmarkering
vrachtwagen
wetgeving
retroreflecterend
3M
Avery
Oralite
truck trailer

2020 | Wetgeving contourmarkering

Veel verkeersongevallen ontstaan door slechte zichtbaarheid en verkeerde inschatting van afstand, snelheid en grootte van het voertuig. Om dit te beperken is het in Europa wettelijk verplicht om vrachtwagens vanaf 7.5 ton en trailers vanaf 3.5 ton te voorzien van contourmarkering met retroreflecterende tape. De wetgeving is van toepassing op de voertuigcategorieën N2, N3, O3 en O4. De regels rondom de toepassing van contourmarkering op voertuigen zijn vastgelegd in 'Regulation 48'. In Nederland zijn deze richtlijnen opgenomen in het voertuigreglement '76/756/EEG'.

ECE 104; pas op voor imitatietape
Eén van de voorwaarden die er gesteld wordt is dat het gebruikte tape ECE 104 goedgekeurd moet zijn. Helaas gebeurd het nog te vaak dat voertuigen niet aan de wettelijke eisen voldoen en in verband met de veiligheid van de weg worden gehaald. Veelal omdat voertuigen niet op de juiste wijze beplakt zijn of omdat er gebruik is gemaakt van niet-gecertificeerd tape. Er is momenteel veel imitatietape in omloop welke niet aan de wettelijke eisen voldoen. Er zijn wereldwijd vooralsnog 3 fabrikanten die de patenten en goedkeuringen conform ECE 104 hebben om deze tape te produceren. De retroreflecterende tape van 3M, Avery Dennison en Oralite zijn allemaal gecertificeerd en uit voorraad leverbaar bij Intertruck.

Voordelen van markering
-  Betere zichtbaarheid van het voertuig
-  Betere inschatting van afstand en snelheid
-  Kleinere kans op zijdelingse ongevallen
-  Vermindering van kop-staartaanrijdingen
-  Minder bedrijfseconomische schade
-  Minder wegafsluitingen door ongevallen
-  Optische opwaardering van het voertuig

 

VERPLICHTE CONTOUREN
In de reglementen wordt beschreven welke contouren minimaal op een voertuig moeten worden aangebracht met retroreflecterende tape om aan de eisen te voldoen.

Achterkant
Op de achterkant moet de totale contour voorzien zijn van retroreflecterende tape. Het tape moet zo dicht mogelijk bij de rand van het voertuig worden aangebracht. De cumulatieve lengte van de markering moet minimaal 80% van de totale breedte van het voertuig bedragen. Voor de achtermarkering kan rood of geel tape gebruikt worden. Reflecterende logo's of teksten aan de achterzijde zijn verboden.

Zijkant
Aan de zijkant moet aan de onderzijde minimaal één lijn worden aangebracht die 80% van de totale lengte van het voertuig betreft, met uitzondering van horizontale overlapping. Bij motorwagens is dit exclusief de cabine. Als het voertuig langer is dan 6 meter, moeten de hoeken aan de bovenkant ook gemarkeerd worden. Het tape moet zo dicht mogelijk bij de onderrand van het voertuig worden aangebracht en loopt door tot minimaal 0,60 meter van ieder uiteinde van het voertuig, of de cabine in het geval van trekkereenheden voor opleggers. Om extra op te vallen in het verkeer en de veiligheid te maximeren kan voor een volledige zij-contour worden gekozen. Voor de zijmarkering kan geel of wit tape gebruikt worden. Reflecterende logo's of teksten in combinatie met contourmarkering zijn toegestaan, mits gemaakt van klasse I reflectiemateriaal en de afbeelding maximaal 30% van de oppervlakte binnen het contour beslaat.

Hoogte
De markering aan de onderzijde dient zo laag mogelijk binnen het bereik geplaatst te worden met een minimum van 0,25 meter en een maximum van 1,50 meter boven het wegdek. Een aanbrenghoogte van 2,10 meter wordt geaccepteerd bij technische onmogelijkheden om binnen 1,50 meter te blijven. De markering aan de bovenzijde dient zo hoog mogelijk te worden aangebracht met een minimum van 0,40 meter van de bovenkant van het voertuig.

Voor welke voertuigen geldt de verplichte contourmarkering
N2     Voertuigen voor goederenvervoer met ongeladen een maximaal gewicht tussen 7,5 ton en 12 ton
N3     Voertuigen voor goederenvervoer met ongeladen een gewicht van meer dan 12 ton
O3     Aanhangwagens en trailers met een maximaal gewicht tussen 3,5 ton en 10 ton
O4     Aanhangwagens en trailers met een gewicht van meer dan 10 ton

Uit voorraad leverbaar
Uiteraard hebben wij alle ECE 104 gecertificeerde tapes uit voorraad leverbaar. Naar welk merk je voorkeur ook naar uit gaat, bij ons grijp je nooit mis. Of je nu tape zoekt voor een harde ondergrond, voor schuifzeil of voorgesneden tape voor het markeren van tankers. Zelfs gepersonaliseerd tape met eigen logo of bedrijfsnaam kunnen wij leveren. Wil je meer informatie? Wij vertellen je graag over de regelgeving en bijbehorende producten.

 

Publicatiedatum: 
maandag, mei 25, 2020